top of page

Kategorier

Sök

5 tips för bilfärden när ni ska åka till förlossningen

Skribentens bild: AniaraAniara

De allra flesta kommer färdas i bil när det är dags att åka till förlossningen. För vissa upplevs bilfärden som neutral, eller till och med som en skön paus, då värkarna ibland stannar av! Men oftare beskrivs denna resa som utmanande och det är välkänt att förflyttningen från hemmet kan innebära ett störningsmoment som påverkar upplevelsen negativt.


Åka till förlossningen

Stressreaktionen som ofta uppstår i en förflyttning kan sannolikt kopplas till att vi ur ett evolutionärt perspektiv som födande inte är menade att flytta oss under värkarbetet. Då kan det vara skönt att veta att det finns saker ni kan göra för att underlätta denna resa och kompensera för de störningar som lätt uppstår. Här får ni fem hjälpsamma tips för att möta och hantera värkar under bilfärden när ni ska åka till förlossningen:


1. En chaufför

Åka bil till förlossningen

Prata igenom alternativ kring vem som ska köra bilen. Det kan vara en god idé att att inte vara ensam stödperson i detta läge. Du som står den födande närmst kan lättare kan vara både nära och närvarande om någon annan kör bilen. Det är nämligen svårt att ge emotionellt stöd och samtidigt fokusera på bilkörning och trafik. Finns det någon i er närhet som kan få den hedervärda uppgiften som "designated driver"? Eller är taxi en möjlighet?


Att någon annan kan släppa av er vid entrén gör också att ni slipper tänka på parkering, och att den gravida inte behöver gå en längre strecka alternativt stå ensam och vänta in den som parkerar.



2. Fysiskt stöd i bilen


Några av tipsen här förutsätter att den som kör bilen och den som ger stöd inte är samma person. Med en annan förare utökas alternativen för partner eller stödperson att stötta den födande såväl emotionella som fysiskt. Om ni vill, eller inte har något annat val, att partner ska köra bilen kan ni anpassa tipsen efter dessa förutsättningar - en hel del är, om än lite knepigare, genomförbart även på egen (och med en) hand!


Om både stödperson och gravid sitter i baksätet kan ni upprätthålla en fysisk närhet som gynnar oxytocinfrisättningen vilket gör det lättare att slappna av och som dessutom ger en smärtlindrande effekt.


En annan variant är att du som partner eller stödperson sitter bakom den gravida. Då kan du ge exempelvis henne massage, stryka långsamt längs med armarna eller hålla ett fast

tryck runt henne huvud (prova gärna detta redan nu!)


Om framsätet fälls kan du som partner dessutom komma åt att massera ryggslutet eller trycka på höften (läs mer om höftpress som smärtlindrande verktyg här.)



Åka till förlossningen
Åka till förlossningen
Åka bil till förlossningen


3. Utrymme för den gravida


Skapa utrymme för den som är gravid. Fäll ner sätet, eller dra det långt bak, och se till att väskor och annat inte är i vägen. Utrymme optimerar förutsättningarna för den gravida att inta positioner som hon kan slappna av och hantera värkarna i.


Många födande tycker det är skönt att hänga i någonting under värkarbetet. I bilen kan den gravida exempelvis ta stöd från handtag eller instrumentbräda för att lättare slappna av i bäcken, rumpa och lår. Fokusera på att bli tung i kroppen och slappna av neråt. Nyttja Föda utan rädslas verktyg!



4. Akupressur, TENS och kam som smärtlindring

Kammen som smärtlindring när du ska åka till förlossningen

Akupressur kan bidra med muskulär avspänning och mental avslappning.


Instruktioner för kammen som smärtlindring finner du här och information om fördelar med och handhavande av TENS-maskin finns i detta inlägg.





5. Nice to have - saker att ha med på bilfärden till förlossningen


Bra-att-ha-saker under bilresan listas här:


  • Tennisboll: Sätt bollen mellan sätet och ryggen för att massera dig själv under resan

  • Värmekudde: En varm vetekudde mot ryggslut eller mage kan vara underbart skönt!

  • Kylkompress: Kyla kan, precis som vid andra smärtsensationer, lindra under värkarna.

  • Kam (se punkt 4)

  • TENS-maskin (se punkt 4)

  • Ögonbindel & öronproppar: Kan förebygga att kroppen störs av alla intryck

  • Musik: Att lyssna på musik eller meditation kan distrahera, lugna och/eller hjälpa den gravida att hitta rytm och fokus. Affirmationer, visualisering och lugnande samtal -eller humor- kan också ge denna effekt!

  • Kräkpåse: For obvious reasons.

  • Stor plastpåse och handdukar: Lättare att "snurra runt" på sätet med påse som glidlakan. Om vattnet går kan ett par frottéhanddukar också komma till användning!


För att ta del av vad våra följare på Instagram tipsat om och upplevt under bilfärden till förlossningen, kika på vår höjdpunkt "Värkar i bilen". Vill du boka förlossningsförberedelse, läs om våra tjänster här eller skicka ett mail till info@gravidcoach.se


Med värme,


Din Gravidcoach logo





Comments


bottom of page