Att överväga att bli doula är ett spännande steg mot att stötta blivande föräldrar under en av de mest betydelsefulla stunderna i deras liv. För många kan det dock uppstå frågor innan de beslutar sig för att påbörja en doulautbildning. Här har vi sammanställt en FAQ för att hjälpa dig med de vanligaste frågorna och ge dig en tydligare bild av vad du kan förvänta dig. Vi börjar med den vanligaste frågan:
1. Vad lär man sig på en doulautbildning?
En doulautbildning är en utbildning som ger dig de färdigheter och den kunskap du behöver för att stödja blivande föräldrar under graviditet, förlossning och postpartum. En doulautbildning täcker både praktiskt och emotionellt stöd, förlossningsförberedelser, smärtlindringstekniker och amningsrådgivning. Vår doulautbildning erbjuder också möjlighet att träffa barnmorskor och förlossningsläkare som har sitt unika perspektiv på födande. Som deltagare på vår doulautbildning blir du diplomerad doula är du redo att ta uppdrag när du avslutar kursen, men vi kursledare finns här som stöd även efteråt. Dels ingår det en uppföljning på zoom med alla deltagare 5-6 veckor efter avslutad utbildning, dels har du två privata coachingtillfälle som du bokar in med kursledarna för att tex få stöd i samband med ditt första uppdrag, hjälp att tänka kring just din verksamhet eller för att bolla tankar och funderingar efter ditt första uppdrag. Vi vet att det är viktigt med ett nätverk och stöd även till doulan!
2. Vem kan bli doula?
Alla med en passion för att stödja andra genom graviditet och förlossning kan bli doula. Det är en roll som lockar människor från många olika bakgrunder, och det som förenar dem är en stark vilja att vara där för andra i en av livets mest omvälvande stunder. Du behöver inte ha en medicinsk bakgrund, även om vissa som redan arbetar inom hälso- och sjukvård, som barnmorskor, sjuksköterskor eller terapeuter, väljer att komplettera sina färdigheter med en doulautbildning för att kunna erbjuda ett mer holistiskt stöd.
Exempel på vem som väljer att bli doula:
Föräldrar som själva har haft en positiv förlossningsupplevelse med en doula vill ofta ge tillbaka och bli en del av andra familjers förlossningsresor.
Äldre kvinnor och blivande mormödrar/farmödrar: Det finns också äldre kvinnor, ofta blivande mormödrar eller farmödrar, som vill utbilda sig till doula för att kunna stötta sina egna barn och barnbarn genom förlossningen.
Syskon och nära vänner: Vissa går en doulautbildning för att stötta en nära vän eller ett syskon under deras förlossning. De vill känna sig förberedda och trygga i den stöttande rollen.
Socialarbetare och terapeuter som är vana vid att arbeta med människor i känslomässiga eller livsförändrande situationer kan vilja bredda sitt stöd och gå en doulautbildning för att hjälpa föräldrar genom förlossningsprocessen.
Personer med ett intresse för holistisk hälsa och naturliga metoder söker sig ofta till doulayrket för att kunna integrera tekniker som andningsövningar, avslappning och mental förberedelse i sina tjänster.
Yrkesverksamma inom massage, akupunktur eller kroppsterapi kan också välja att bli doula, eftersom dessa färdigheter kompletterar det stöd de kan ge under förlossningen.
Oavsett bakgrund eller tidigare erfarenhet är det viljan att skapa trygghet, närvaro och stöd för andra som driver människor att bli doula. Genom utbildningen får du verktygen för att stärka andra och bidra till en positiv förlossningsupplevelse.
3. Hur lång är en doulautbildning?
Som regel är en doulautbildning fyra dagar, antingen över två helger eller tex torsdag- söndag som vår doulautbildning. Det finns också längre utbildningar, men de är som regel också dyrare.
4. Ska jag välja digital eller fysisk?
I Sverige idag finns det möjlighet att välja både mellan en fysisk och en digital doulautbildning och det är helt förståeligt att du undrar vilket som är bäst. En digital utbildning kan verka lockande eftersom den ger dig flexibiliteten att studera hemifrån, utan att behöva resa eller ta ledigt från arbetet. För många kan detta göra utbildningen lättare att passa in i ett redan fullt schema. Men trots bekvämligheten med en digital utbildning ser vi att det finns flera tydliga fördelar med att delta i en fysisk doulautbildning, där du får uppleva en djupare, mer engagerande inlärningsprocess.
Direkt interaktion och praktisk träning:
En av de största fördelarna med en fysisk utbildning är möjligheten att delta i praktiska övningar tillsammans med instruktörer och andra deltagare. Att vara doula handlar mycket om att ge fysiskt stöd under förlossningen, som massage, att använda olika förlossningsställningar och andningstekniker. I en fysisk miljö kan du få omedelbar feedback på hur du utför dessa tekniker och se hur de faktiskt känns och fungerar i praktiken. Den praktiska träningen kan vara svår att helt tillgodogöra sig genom en skärm.
Djupare anknytning till gruppen och instruktörerna:
I en fysisk utbildning får du en starkare känsla av gemenskap med både dina kurskamrater och instruktörer. Att dela utrymme med andra, diskutera och stötta varandra under intensiva inlärningsmoment skapar en djupare anknytning. Du får chansen att ställa frågor direkt och delta i meningsfulla samtal där ni tillsammans kan reflektera över kursens innehåll. Många deltagare finner att de utvecklar långvariga kontakter och ett nätverk som de kan stödja sig på i framtiden, något som kan vara svårare att uppnå i ett digitalt sammanhang. Detta är det som vi oftast hör av våra kursdeltagare, att utbildningen var så mycket mer än bara en utbildning, vissa beskriver det som att vara på retreat där de är med om en djup personlig resa och skapar livslånga relationer. Och det är vi övertygade om att de känner just för att vi umgås intensivt under fyra heldagar.
Förbättrad inlärning genom fysisk närvaro:
Forskning visar att lärande i fysiska miljöer ofta leder till bättre förståelse och retention av kunskap. När du befinner dig i en miljö där du kan fokusera helt på utbildningen, utan digitala distraktioner, får du en djupare inlärningsupplevelse. På en fysisk doulautbildning är det lättare att vara en aktiv deltagare, fråga och diskutera med instruktörerna i realtid och få känna i kroppen vad doulastäd innebär.
Att välja en vår doulautbildning ger dig inte bara djupare praktisk kunskap och möjlighet att bygga långvariga relationer med andra i samma yrke, utan det stärker även din självförtroende genom verkliga övningar och personlig handledning. En digital utbildning kan kännas mer flexibel och enkel att passa in i vardagen, men för den som vill maximera sin förståelse och få den fulla upplevelsen av vad det innebär att vara doula, ger en fysisk utbildning en ovärderlig grund att stå på.
4. Vad kostar en doulautbildning?
Kostnaden för en doulautbildning varierar beroende på utbildningsorganisationen och omfattningen av utbildningen. Vår doulautbildning kostar 13 900 kr och då får du fyra heldagar i en mysig lokal i centrala Stockholm, kaffe och fika, utbildningsmaterial, exklusiva rabattkoder hos företag, ett uppföljningstillfälle med hela gruppen samt två individuella coachingtillfälle efter avslutad utbildning.
Vi samarbetar med Medical Finance vilket ger dig möjlighet till räntefri avbetalning.
5. Vad lär man sig på en doulautbildning?
En doulautbildning täcker en rad olika ämnen som hjälper dig att förbereda dig för att stödja föräldrar för föärlossningen. Du lär dig om fysiologin bakom förlossning, förlossningsställningar, smärtlindringstekniker, amningsrådgivning, och hur man hanterar förlossningsrädsla. Det ingår även utbildning i kommunikation och hur man skapar trygghet och närvaro under förlossningen. Vi lägger också stort fokus på hur du drar nytta av dina specifika erfarenheter och andra intresseområden för att nischa dig som doula. Läs mer om vad du får på vår doulautbildning här.
6. Hur hittar jag en doulautbildning som passar mig?
Det finns flera olika organisationer som erbjuder doulautbildningar, både nationellt och internationellt. När du väljer en utbildning är det viktigt att tänka på faktorer som utbildningens upplägg (online eller fysiskt), kostnad, om den erbjuder certifiering och vilka recensioner utbildningen har fått från tidigare deltagare. På Google review hittar du nästan 150 recensioner från både föräldrar som anlitat oss och från personer som gått vår doulautbildning.
7. Finns det efterfrågan på doulor?
Ja, efterfrågan på doulor har ökat de senaste åren, då allt fler föräldrar inser fördelarna med att ha en extra stödperson vid sin sida under förlossningen. Många söker det emotionella och praktiska stöd som doulor erbjuder, utöver den medicinska vård de får från barnmorskor och läkare.
8. Är doula ett heltids- eller deltidsjobb?
Det är helt upp till dig. Många doulor arbetar deltid och kombinerar doularollen med andra arbeten, medan andra bygger en hel karriär som doula. Eftersom förlossningar kan ske när som helst kan arbetet vara oregelbundet, och vissa doulor väljer att erbjuda specifika tjänster som bara gäller under dagtid eller efter förlossningen. Vill du göra det på heltid är det klokt att kombinera med tex gravidmassage, gravidyoga, mamma-barnyoga, erbjuda profylaskurser och liknande. Den typen av tjänster er dig också möjlighet att träffa blivande föräldrar som sedan väljer att också anlita dig som doula vid deras förlossningar. Men kom ihåg, bara fantasin sätter gränser. Det finns de som startar en butik med seconhandprodukter för gravida och bebisar, utformar speciella postpartum matkassar eller erbjuder förlossningsfotograferingar. Det går också alldeles utmärkt att "bara" vara det där stödet till sin syster, ta två uppdrag om året eller nöja sig med att det var underbart att djupdyka i födandet fyra dagar och känna sig påfylld och upplyft och inspirerad!
Om du funderar på att bli doula är dessa frågor ett bra första steg för att förstå vad som krävs och hur utbildningen kan passa in i ditt liv.
Vill du veta mer om hur du kan påbörja din resa mot att bli doula? Kontakta oss för mer information om våra kommande utbildningar och hur vi kan hjälpa dig att ta det första steget mot en ny och givande roll.
Comentarios