Att lära sig amma är en process som kan kan vara krävande. Att lära sig amma kräver:
Tillit
Träning
Tålamod
Tid
Vi har samlat våra bästa tips som hjälper dig så att du har bästa möjliga förutsättningar att lära dig amma och få till en fungerande amning.
1. Skaffa dig kunskap. Precis som att du bör förbereda dig på förlossningen, på samma sätt bör du förbereda dig på amningen. Ett bra ställe att börja på är att samla på sig information och fakta. Gå en amningskurs, läs en bok eller lyssna på en podd. Vilket format som passar dig väljer du själv, men gör inte avkall på att skaffa dig kunskap. Kunskap är makt. Genom att ha grundläggande kunskap om amning lägger du grunden för en bra start och en på längre sikt fungerande amning.
2. Hud-mot-hud-kontakt. Hud-mot-hud-kontakt med din nyfödda be
bis främjar amningen och påverkar också anknytningen mellan dig och din bebis. Att ha din bebis nära ditt bröst, med huden mot din, kan också hjälpa till att trigga barnets instinkt att amma och främjar mjölkproduktionen.
3. Barnets position och tag om bröstet. Rätt position och ett bra tag är grundläggande för en fungerande amning. Både du och ditt barn behöver sitta och/ eller ligga bekvämt och ha bra stöd under amningsstunden. Du ska hålla din bebis nära din kropp och bebis näsa ska vara riktad mot din bröstvårta. Vänta tills bebisen öppnar munnen riktigt stort innan du för bebisen mot ditt bröst. Ett djup tag, så att bebisens läppar täcker en betydande del av vårtgården hjälper till att förhindra smärta i bröstvårtan och säkerställer en effektiv mjölköverföring.
Har du svårt att få till ett bra tag? Be om hjälp!
4. Amma ofta. En nyfödd bebis behöver vanligtvis ammas åtminstone 8 till 12 gånger inom loppet av 24 timmar. Det är inte ovanligt att det blir oftare än så, framför allt de första veckorna. Eftersom spädbarn har små magar och snabbt smälter bröstmjölk, behöver de äta relativt ofta för att få tillräckligt med näring och hålla sig nöjda.
Under de första veckorna kan amningsmönstret variera och vissa barn kan vilja äta oftare än andra. Det är normalt och kan bero på olika faktorer, till exempel tillväxtspurter eller ökat behov av närhet och tröst.
5. Amma på bebisens signal. Många nyfödda kommer att visa tecken på att de är hungriga genom att suga på sina händer, smacka med läpparna eller leta efter bröstet. Det är viktigt att amma på begäran och svara på bebisens signaler för att säkerställa att de får tillräckligt med mat och att brösten får tillräcklig med stimulans, så att tillräckligt med mjölk bildas. Efter hand som barnet växer och utvecklas kan amningsfrekvensen minska något, men det är fortfarande viktigt att svara på barnets signaler och amma regelbundet för att upprätthålla tillräcklig mjölkproduktion och möta deras näringsbehov.
6. Ta hand om dig själv. Amning kräver energi. Se till att du äter en välbalanserad kost, dricker mycket och får tillräckligt med vila. Att ta hand om dig själv kommer att bidra till ditt allmänna välbefinnande och främjar din mjölkproduktion.
7. Övervinn utmaningar. Amning kan ibland komma med utmaningar, såsom ömma bröstvårtor, överproduktion och läckande bröst, eller funderingar kring om din mjölk räcker. Sök hjälp och stöd från en amningsrådgivare eller amningsmottagning om du stöter på några problem. De kan ge vägledning och lösningar som är specifika för din situation.
8. Sök professionell hjälp. Överväg att kontakta en amningsrådgivare eller en amningsmottagning om du upplever svårigheter med amningen. De lyssnar på din upplevelse och dina svårigheter, ger personlig vägledning, bedömer ditt barns tag och position och hjälper till att forma en plan för att överkomma de hinder ni stött på i maningen. De är utbildade för att erbjuda professionella råd baserat på evidens och fakta och är ett stort stöd för att hjälpa dig att lyckas med din amningsresa.
Vill du gå en kurs eller behöver du amningsrådgivning i hemmet?
Vi kommer hem till dig och ger dig professionellt och personligt stöd!
9. Amning är mer än mat.
lar inte bara om att ge barnet mat. Amning är också en viktig stund för närhet, tröst och kroppskontakt mellan dig och bebisen. Det finns många fördelar med amning utöver att det är ett sätt att tillgodose barnets näringsbehov.
Kom ihåg att varje amningsresa är unik, och det kan ta tid för dig och din bebis att etablera en fungerande amning. Att lära sig amma kräver tålamod, tänka att det är något som du och bebisen behöver träna på tillsammans, ge det tid och sök hjälp när det behövs och lita på din kropps förmåga att ge näring till ditt barn.
コメント