top of page

Kategorier

Sök

Duschen som smärtlindring under förlossning

En varm dusch kan vara en kraftfull allierad under förlossningen! Att använda duschen under förlossningen kan lindra smärta, främja avslappning och minska stress. Nedan listas 8 konkreta steg för optimal användning av duschen som smärtlindring under förlossning.

Duschen som smärtlindring under förlossning

Att använda dusch under förlossningen kan bidra till att skapa en avslappnad och positiv miljö. Vattnets värme kan hjälpa kroppen att frisätta oxytocin, hormonet som stimulerar sammandragningar samtidigt som det får dig att må bra. Du kan ha stor glädje av duschen utan att använda någon särskild teknik, men följande steg kan underlätta, optimera och maxa duschen som smärtlindring under förlossning.


1. Förberedelse för duschen som smärtlindring under förlossning


Se till att duschen är ren och redo. Justera vattentemperaturen till en nivå som känns skön och bekväm för dig. Ta in en pall eller pilatesboll att kunna sitta på eller hänga över. Du kan med fördel skapa mysig stämning på badrummet genom att exempelvis dämpa belysningen, ta in några levande ljus eller ljusslingor, använda eteriska oljor och spela musik som du tycker om.


2. Få assistans


Partner, doula eller förlossningspersonal bör vara närvarande under tiden du använder duschen för att hjälpa och stötta dig vid behov. Önskar du vara ensam är det bra om någon håller sig så pass nära att du enkelt kan tillkalla stöd.


Under födseln som utspelas på bilderna hjälptes doula och partner åt att rikta duschmunstycket mot den födandes kropp med en upprepande rytm: Stilla på en fokuserad plats under värken och "smekande" över hela kroppen i vilan.


Vatten som smärtlindring under förlossning

3. Anpassa vattnet


Låt vattnet strömma över rygg och/eller mage. Välj den temperatur och det vattenflöde som känns mest avkopplande och lindrande för dig.


4. Andningsövningar


Använd duschen som en plats att hitta, träna på eller bibehålla den lugna andningen.


Har du en speciell teknik inövad sedan tidigare kan du praktisera denna, eller så fokuserar du på den fysiologiskt trygga andningen (mjuk och ljudlös) för att slappna av, möta och hantera värkarna.



5. Avslappning


Duschen kan hjälpa till att minska oro och ängslan. Fokusera på vattnets känsla mot huden och försök att slappna av så mycket som möjligt mellan värkarna.


6. Rörelse


Se till att du har det bekvämt i duschen. Att vara i rörelse känns ofta skönt, pröva att stå upp och gunga med kroppen, eller att rulla höfterna när du sitter ner. Att vara upprätt, i synnerhet under aktiv förlossning, är fördelaktigt för bebisens rotationer ner i förlossningskanalen. Samtidigt kan det vara påfrestande för kroppen att stå upp en längre tid. Sitt på bollen eller pallen en stund, eller ställ dig på knä hängandes över pilatesboll med en handduk som skydd under knäna.


7. Massage


Låt vattnet strömma över områden med spänningar eller rikta duschmunstycket direkt mot platsen för sammandragningen. Partner eller doula kan hjälpas åt att hålla munstycket, eller massera rygg och höfter medan du själv styr munstycket. Massage-olja kan underlätta massage i vatten.


8. Vätska och näring


Se till att du är väl hydrerad och att du har ätit någonting innan du stiger in i duschen. Under förlossningen är det viktigt att fylla på med energi och vätska, och i det varma vattnet kan du behöva mer tillförsel än på land. Om du känner dig yr eller överhettad, avbryt eller pausa duschandet en stund.



Duscha under förlossning

Sammanfattningsvis kan dusch under förlossningen fungera som en värdefull metod för naturlig smärtlindring och avslappning. Genom att skapa en lugn och bekväm miljö an du främja positiva känslor och hjälpa kroppen att hantera förlossningsprocessen på ett mer harmoniskt sätt.


Läs mer om hur du kan använda vatten som smärtlindring under förlossningen i vårt inlägg om vattenfödsel här.


Har ni frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta oss via frågeformulär eller på Instagram @dingravidcoach.



Med värme,



Din Gravidcoach logo

Comments


bottom of page