top of page

Kategorier

Sök
Skribentens bildMalin

Gör informerade val under födseln med hjälp av BRAIN

Utifrån både FN:s mänskliga rättigheter och svensk lagstiftning har du rätt att göra informerade val när det gäller alla undersökningar och behandlingar under graviditet och förlossning. Patientlagen* syftar till att stärka och tydliggöra din ställning samt främja din integritet, ditt självbestämmande och din delaktighet. Vården ska förse dig med information som gör det möjligt för dig att göra informerade val, och ingen hälso- och sjukvård får ges utan ditt samtycke.


I praktiken är det inte alltid så det går till. Så. Hur gör jag då för att fatta ett välgrundat beslut? ”If you don’t know your options you don’t have any” är ett talesätt som slår an. Hur ser jag till att jag har en bild av helheten och vilka val som finns? Hur gör jag för att säkerställa att jag har tillräcklig information och förstår fördelarna och nackdelarna? Hur gör jag för att landa i ett beslut som känns rätt för mig och oss?



BRAIN är en enkel och effektiv beslutsstödsmodell som används för att hjälpa individer att fatta välgrundade beslut i medicinska situationer, särskilt vid graviditet och förlossning. BRAIN är en akronym som står för Benefits, Risks, Alternatives, Intuition, och Nothing.



Modellen hjälper dig att organisera dina tankar och överväga olika aspekter innan du fattar ett beslut. Här är en närmare titt på fördelarna med att använda BRAIN som beslutsstöd:



1. Benefits – Fördelar

Det första steget är att fråga vilka fördelarna är med en viss åtgärd eller beslut. Genom att fokusera på fördelarna får du en bättre förståelse för hur beslutet kan gynna dig och ditt barn. Det hjälper dig att få en klar bild av de positiva utfallen och varför en viss åtgärd rekommenderas.


Frågor att ställa:


- Vilka är fördelarna för mig och mitt barn?

- Hur gynnar detta förlossningsförloppet?

- Hur stor andel födande hjälper det?

- Är det en evidensbaserad metod?


Hjälper dig att se de positiva effekterna och de möjliga vinsterna med ett visst beslut.



2. Risks – Risker

Det andra steget är att överväga riskerna. Alla medicinska ingrepp eller beslut har potentiella risker, och genom att noggrant gå igenom dem kan du väga om riskerna överväger fördelarna.


- Vilka möjliga respektive troliga risker finns?

- Risker för negativa biverkningar/bieffekter?

- Hur stor andel upplever biverkningar/bieffekter?

- Vilka vidare interventioner kan bli aktuella då?


Du får en tydligare bild av möjliga negativa konsekvenser, vilket hjälper dig att undvika oönskade risker och göra ett säkrare val.



3. Alternatives – Alternativ

Det tredje steget är att fråga om det finns några alternativ till den föreslagna åtgärden. Kanske finns det andra, mindre invasiva eller mer naturliga metoder att överväga. Genom att förstå dina alternativ kan du känna dig mer delaktig i beslutsprocessen.


- Vilka alternativ finns det i detta läge?

- Hur ser fördelarna respektive nackdelar ut gällande dessa alternativ?

Ger dig möjlighet att utforska andra tillvägagångssätt som kanske är bättre lämpade för din situation eller dina önskemål.



4. Intuition – Intuition

I det fjärde steget lyssnar du på din egen intuition eller magkänsla. Vad känner du spontant när du tänker på beslutet? Ofta har vi en känsla av vad som känns rätt eller fel, och det är viktigt att inte ignorera den.


- Vad säger min magkänsla?

- Ligger detta i linje med vad jag önskade innan?

- Hur känns det att eventuellt förändra den tidigare planen?


Hjälper dig att lyssna på dina egna instinkter och känslor, vilket kan ge större trygghet i beslutet.



5. Nothing – Ingenting

Det sista steget handlar om att överväga vad som händer om du inte gör något alls. Vilka är konsekvenserna av att avvakta eller helt avstå från åtgärden? Detta steg hjälper dig att förstå om det är nödvändigt att agera nu eller om det finns tid att tänka igenom situationen ytterligare.


- Vad händer om vi inte gör någonting?

- Vad händer om vi väntar (en timme, dag, vecka)

- Vad är nästa steg?

- Kan jag få mer tid att tänka igenom detta/ diskutera med min partner?


Du får en tydlig bild av vad som händer om du avvaktar, vilket kan vara ett värdefullt alternativ om du inte känner dig redo att fatta ett beslut direkt.



Sammanfattning av fördelarna med BRAIN


  • Tydlig och strukturerad process: Modellen hjälper till att bryta ner beslutet i hanterbara delar, vilket gör det lättare att tänka logiskt och systematiskt.


  • Kombinerar fakta och känslor: BRAIN-modellen tar hänsyn till både objektiva fakta (fördelar, risker och alternativ) och subjektiva känslor (intuition), vilket ger en mer holistisk syn på beslutsfattandet.


  • Minskar stress och ångest: Genom att ha en tydlig process att följa kan du minska känslan av överväldigande och osäkerhet, vilket i sin tur kan göra att du känner dig mer lugn och säker i ditt val.


  • Främjar självbestämmande: BRAIN ger dig en känsla av kontroll över din egen situation, vilket är särskilt viktigt i medicinska beslut där du kanske känner att andra fattar beslut åt dig.


Att använda BRAIN-modellen ger dig verktygen att göra mer informerade och personliga val under graviditet och förlossning, eller i andra viktiga livsbeslut.


Vi avrundar inlägget med ett citat från Milli Hill:


Firstly, know that you matter. What you want matters.

Your are important and your needs are important.


This is your body, and your birth.



Comentários


bottom of page