top of page

Kategorier

Sök
Skribentens bildMalin

Amning är något man lär sig

Det är en vanlig uppfattning att amning är nånting naturligt som bara funkar av sig själv och att amning inte är något vi kan påverka. Detta är både sant och inte sant.


Det är sant att det är något naturligt på så vis att amning är en fysiologisk process. Både mamma och bebis har de biologiska och fysiologiska förutsättningarna för att kunna amma, men ofta behövs det träning för att få till en fungerande amning. Amning är ofta ingenting som fungerar perfekt från start, utan kräver en inlärningsperiod. Både mamma och barn behöver träna på att amma.


Det är inte sant på så vis att det absolut är något du kan påverka. Genom att förbereda dig och skaffa dig kunskap ökar du dina chanser något enormt.



Inför bebisens ankomst


Vi vet att måna blivande föräldrar ägnar mycket tid och energi (och pengar) på att förbereda sig på bebisens ankomst. Många lägger stort fokus på det praktiska som behöver ordnas med barnvagnar, sovplats, skötbord, kläder och nappar. Många läser också på om förlossningen, vad man kan förvänta sig och olika smärtlindringsmetoder. Det finns böcker, kurser, informativa bloggar och instagramkonton och poddar. Många glömmer bort att förbereda sig på tiden efter att bebis kommit. Glömmer att förbereda sig på att få något så enkelt, och komplext, som amning att fungera.



Amning kräver kunskap och förståelse


Genom att ha på förhand, alltså redan under graviditeten, förbereda dig på amningen ger du dig själv ett stort försprång. När du i lugn och ro läser på och får kunskap om förutsättningarna för en fungerande amning lägger du en stabil grund. Det allra viktigaste du behöver skaffa dig är förståelse för förutsättningarna som gynnar de fysiologiska förutsättningarna som redan finns hos dig och bebisen.



Tilltro


Först och främst så är det bra att känna, och känna tilltro, till att amningen är något som kommer att fungera om den bara ges rätt förutsättningar. Att du vågar lita på din kropp och tror på att den kan ge ditt barn den näring den behöver, är en bra grund att stå på.



Tillgång och efterfrågan


Att känna till att mjölkens mängd bestäms av tillgång och efterfrågan är ett andra steg. Om din bebis ammar ofta får brösten signalen att här finns en hungrig bebis, då skapas också mer mjölk för att möta behovet av mycket mjölk. Motsatt effekt blir det alltså om din hungriga bebis erbjuds bröstmjölksersättning och därmed inte ammar. Då får brösten istället signalen att det inte finns en så hungrig bebis, och drar då ner på produktionen av mjölk. Vilket i sin tur ger att det vid nästa amningstillfälle finns mindre mjölk.




Lika lätt som det är att hamna i en positiv spiral är det alltså att hamna i en negativ spiral




Hur ska jag förbereda mig?


Vi rekommenderar dig starkt att förbereda dig på något sätt, välj det sätt som passar dig. Vissa föredrar poddar, andra gillar bloggar. Någon gillar instagram, andra kurser, några böcker.



Vad ska jag göra nu?


Vi vet att det kan kännas övermäktigt, men för din egen skull, börja nånstans. Välj ett poddavsnitt, börja följa nåt av ovan nämnda instagramkonto eller beställ hem en bok (eller låna en på biblioteket). Bara du gör nåt!

Ge dig själv och din bebis de bästa förutsättningarna att få till en fungerande amning. Lämna det inte åt slumpen!



Ett sista tips!


Genom att boka vår tjänst amningsstöd under graviditeten får du en privat amningskurs där ni tillsammans får kunskap om vad som krävs för att få till en fungerande amning och ökar samtidigt chansen att du, om det uppstår problem:

  • har redskap att hantera dem

  • vet vad du kan göra

  • vet vart du kan vända dig


Precis som förlossningen kräver förberedelse, kunskap och oxytocin för att bli en positiv upplevelse, så kräver en lyckad amning förberedelse, kunskap och oxytocin. Genom vårt specialutformade amningsstöd får du både kunskap och strategier för en fungerande amning.




Lycka till!




Comments


bottom of page